dr n. med. Magdalena Golachowska

biotechnolog, specjalista chorób metabolicznych, doradca żywieniowy

Ukończyła Uniwersytet Wrocławski w specjalności biochemia medyczna. Tytuł doktora nauk medycznych zdobyła w holenderskim Uniwersyteckim Centrum Medycznym w Groningen badając zaburzenia metabolizmu i wchłaniania u noworodków (Microvillus Inclusion Disease).

Obecnie pełni funkcję wykładowcy w Państwowej Medycznej Wyższej Szkole Zawodowej w Opolu. Prowadzi wykłady w Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu i Katowicach z obszaru biochemii, fizjologii układu pokarmowego, dietetyki i poradnictwa. Założyciel Poradni Dietetycznej „NUTRIMA”. Przetłumaczyła dwie książki dotyczące wpływu mikroflory jelitowej na zdrowie człowieka i skutków nadużywania antybiotyków: „Zdrowie zaczyna się w brzuchu” (J. i E. Sonnenburg, Galaktyka, 2015) oraz „Utracone mikroby” (M. Blaster, Galaktyka, 2016).

Współpracuje z Kliniką Tomografii we Wrocławiu, organizacją „Kobiety na Medal – bieganie dla kobiet”, Fundacją „Ast of Living – Sztuka Oddechu”, firmą WorkMed – Programy prozdrowotne dla firm, szwajcarską firmą NSA-Juice PLUS, Fundacją dla Kobiet Dobra Dusza, Polskim Stowarzyszeniem Chorych na Hashimoto. Jako doradca żywieniowy udzielała porad dietetycznych w Instytucie Psychodietetyki, Centrum Medycznym CoraMed we Wrocławiu, w NZOZ „Twój Lekarz” w Bielanach Wrocławskich, w klubie sportowym BodyFit we Wrocławiu. Jest redaktorem zarządzającym w międzynarodowym wydawnictwie naukowymDe Gruyter Open w dziale książek naukowych z dziedziny nauk o żywności, rolnictwa, leśnictwa i weterynarii. Prowadzi szkolenia dla profesjonalistów (przyszłych i obecnych dietetyków, lekarzy i psychologów), a także warsztaty i wykłady popularnonaukowe dotyczące prawidłowego odżywiania i prozdrowotnego stylu życia w ujęciu holistycznym. Specjalizuje się w doradztwie żywieniowym dla osób dorosłych i osób aktywnych fizycznie, a także pacjentów z nietolerancjami pokarmowymi, schorzeniami hormonalnymi i metabolicznymi (stany zapalne, choroby autoimmunologiczne, Hashimoto).