dr n. med. Magdalena Golachowska

doradca żywieniowy, specjalista psychodietetyki, wykładowca akademicki, tłumacz

Ukończyła Uniwersytet Wrocławski w specjalności biochemia medyczna. Tytuł doktora nauk medycznych zdobyła w holenderskim Uniwersyteckim Centrum Medycznym w Groningen, badając zaburzenia metabolizmu i wchłaniania jelitowego u noworodków (Microvillus Inclusion Disease). Obecnie pracuje jako nauczyciel akademicki i naukowiec w PMWSZ w Opolu, Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS we Wrocławiu (m.in. biochemia żywności, dietetyka i poradnictwo, dietoterapia chorób, fizjologia układu pokarmowego, komunikacja z pacjentem). Jako doradca żywieniowy udziela porad w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu. Często występuje na konferencjach naukowych, prowadzi szkolenia specjalistyczne dla profesjonalistów (przyszłych i aktualnych dietetyków, lekarzy i psychologów), warsztaty i wykłady popularnonaukowe dotyczące prawidłowego odżywiania, odchudzania i prozdrowotnego stylu życia. Jest współautorem kilku publikacji naukowych; jest redaktorem pomocniczym działu dietetyka w czasopiśmie naukowym „Medical Science Pulse”. Przetłumaczyła na język polski książki prezentujące nowatorskie podejście do spraw zdrowia, leczenia i żywienia, oparte na najnowszych badaniach naukowych: dr Justin i Erica Sonnenburg: Zdrowie zaczyna się w brzuchu, Galaktyka 2015, dr Martin Blaser: Utracone mikroby. Brakujące ogniwo zdrowia i gorzka prawda o nadużywaniu antybiotyków, Galaktyka 2016, lek med. Michelle Perro, V. Adams: Dlaczego nasze dzieci chorują. Jak żywność przetworzona przyczynia się do epidemii chorób przewlekłych i co rodzice (oraz lekarze) mogą z tym zrobić?, Galaktyka 2018. Utrzymuje współpracę z licznymi instytucjami zajmującymi się zdrowym odżywianiem i zdrowym trybem życia, m.in. Klinika Termografii we Wrocławiu, organizacja „Kobiety na medal – bieganie dla kobiet”, fundacja „Art of Living”, Centrum Promocji Zdrowia w Tarasce, firma „WorkMed”, Juice Plus Company, fundacja „Dobra Dusza”, program „Miasto w formie”.